Advert
Advert

KESK: Cenazeler Keyfi Bir Şekilde Bekletilmektedir

KESK: Cenazeler Keyfi Bir Şekilde Bekletilmektedir
Bu içerik 3609 kez okundu.
Advert

 

Kobani’ de YPG ve YPJ’ye katılan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadın, erkek 24 kişinin cenazelerinin Mürşitpınar Sınır Kapısında bekletilmesine tepki gösteren KESK Urfa Şubeler Platformu uygulamanın keyfi olduğunu kaydetti.

(Hüseyin ÖZKAN-İPEKYOL)
Kobani’de Irak Şam İslam Devletine (IŞİD) karşı savaşmak için YPG ve YPJ güçlerine katılan daha sonra çatışmalarda hayatını kaybeden 24 kişinin cenazeleri günlerdir Suruç’a açılan Mürşitpınar Sınır Kapısında bekletiliyor. Habur Sınır Kapısına benzer bir durumun Mürşitpınar’da da yaşanmasına bir tepki de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Urfa Şubeler Platformundan geldi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Şanlıurfa Şubesinde bir araya gelen platform üyeleri basın açıklaması yapıp, cenazelerin bir an önce ailelerine teslim edilmesini istedi. Platform adına basın açıklaması yapan KESK Urfa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Feridun Karaman, ölenlerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve daha fazla acı çektirilmeden cenazelerin ailelere teslim edilmesi talep ettiklerini söyledi. Karaman, "Ortadoğu’yu kasıp kavuran barbar IŞİD terörü, Irak’ tan sonra Suriye topraklarına göz dikmiş, 2014 yılı Temmuz ayı itibariyle de Kobane kantonuna saldırmıştır. Kobane’de yaşayan yaşlı, kadın ve çocuklar bu barbar çeteden kaçarak aç ve susuz bir şekilde ülkemiz sınırlarına dayanmıştır. Yaklaşık 200 bin insan yerinden yurdundan edilmiş, bir yılı aşkın bir süredir bu insanlık trajedisinin yaraları hala sarılamamıştır.

Bu barbar çeteye karşı akrabalarını ve soydaşlarını korumak için Kobane’ de YPG ve YPJ’ ye katılan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadın, erkek 24 vatandaşımızın cenazeleri 20 gündür Kobane-Türkiye sınırında keyfi bir uygulama neticesinde bekletilmektedir.

KARAMAN: CENAZELER ACI ÇEKTİRİLMEDEN TESLİM EDİLMELİ

Daha önceleri günde ortalama 4-5 cenazenin sorunsuz bir şekilde sınırdan Türkiye tarafına geçirildiğini kaydeden Karaman, uygulamanın keyfi olduğunu söyledi. Hiçbir ülkenin vatandaşlarının ölü veya diri olarak kabul edememezlik yapamayacağını dile getiren Karaman şunları kaydetti: "Benzer bir durum daha önce Habur sınır kapısında yaşanmış Şırnak Valisi ’Bu karar hükümet tarafından alındı, benim yapacağım bir şey yok’ demiş ve cenazeler ailelerine teslim edilmemişti. Daha sonra siyasi parti temsilcileri, İnsan hakları dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarının girişimleri sonucu cenazeler ailelerine teslim edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bu insanların cenazeleri keyfi olarak 20 gündür 50 derece sıcakta bekletiliyor. Bu kararın yasal olmayan, siyasi olarak alınmış bir Bakanlar Kurulu karan olduğu söyleniyor, fakat Bakanlar Kurulu, anayasaya karşı karar alamaz. Çünkü anayasaya göre hiçbir ülke kendi vatandaşını -ölü yada diri- ülkesine kabul edememezlik yapamaz. Bu insanların tamamı bu ülkenin vatandaşlarıdır. Çatışma sürecine girilmeden önce de Kobane ve Rojava’dan günde ortalama 4-5 cenazenin sınırdan geçirilerek ailelerine teslim edildiği, şimdiki gibi keyfi bir uygulamanın olmadığı kamuoyu tarafından bilinmektedir. KESK Urfa Şubeler Platformu olarak yetkililerin bu keyfi uygulamadan bir an önce vazgeçip, canlan yanan ve sınırda bekleyen ailelere daha fazla acı çektirilmeden cenazelerinin teslim edilmesini talep ediyoruz." ipekyol

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti