Advert
Advert

YENİ KAYA MEZARLARI VE MOZAİKLER BULUNDU

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin Urfa Kalesi çevresinde devam ettiği Kale Eteği Projesi'nde yeni kaya mezarlarına ve mozaiklere rastlandı.

YENİ KAYA MEZARLARI VE MOZAİKLER BULUNDU
Bu içerik 1222 kez okundu.
Advert

Çalışmaların titizlikle sürdüğü bölgede bulunan yeni kaya mezarının Kral Abgar'ın ailesinin önde gelenlerinden birine ait olduğu tahmin ediliyor.

 

Şanlıurfa turizmine önemli katkılar sağlayan Büyükşehir Belediyesi, 'Urfa Kale Eteği Kaya Mezarları Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi Projesi'ni büyük bir titizlikle sürdürüyor.

Çevredeki evlerin istimlak edilmesi ile birlikte kalenin kendine has tarihi güzelliğinin ortaya çıktığı bölgedeki çalışmalarda yeni kaya mezarları ve mozaiklere rastlandı. 

 

45 dönümlük arazi üzerinde arkeologlar tarafından sürdürülen çalışmalar kapsamında şimdiye dek 80’e yakın kaya mezarı restorasyon edilirken, bölgede ahşap yol düzeneği, çevre düzenlemesi ve gece ışıklandırmaları da Urfa'nın cazibe merkezi olması yolunda önemli adımlar arasında yer alıyor.

 

YENİ MOZAİK VE KAYA MEZARLARI BULUNDU

 

Çalışmaların sürdüğü alanda son olarak yeni bir kaya mezarı ve mozaikler bulundu. Urfa Kalesi tepe yamacının en üst bölümünde bulunan ve diğer kaya mezarlarına nazaran daha büyük olan yeni mezarın Kral Abgar'ın ailesinin önde gelenlerinden birine ait olduğu tahmin ediliyor. Kesin olmayan bilgilere göre ailenin önde gelenlerinden birinin ve iki taraflı 10 yakınının yer aldığı yeni kaya mezarının bulunması heyecanla karşılandı.

Öte yandan alanda çalışmalarını sürdüren arkeologlar aynı alandaki başka bir kaya mezarında ise taban mozaiğine rastladı. Proje çerçevesinde rastlanan 5'inci mezarda ise süryanice yazıtlar ve ince işlemeler dikkat çekti.

 

DÜNYANIN EN BÜYÜK NEKROPOL ALANI

 

Uzmanlara göre Kale Eteği, Kızılkoyun ve Dedeosman Mahallesinde bulunan kaya mezarlarının tümünün gün yüzüne çıkarılması ile  mevcut alanın dünyanın en büyük nekropol alanı olabileceğine işaret ediliyor. Tarih turizmine büyük hassasiyet gösteren Büyükşehir Belediyesi de bu doğrultuda bölgedeki çalışmalarını hassasiyetle sürdürüyor.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Hedef Şanlıurfa’yı Turizme Hazırlamak
Hedef Şanlıurfa’yı Turizme Hazırlamak
Şanlıurfa ile İran’ın Urumiye kenti ‘kardeş şehir’ oldu
Şanlıurfa ile İran’ın Urumiye kenti ‘kardeş şehir’ oldu