Advert
Advert

GÖZÜNÜZ AYDIN OLSUN

GÖZÜNÜZ AYDIN OLSUN
Bu içerik 1386 kez okundu.
Advert

OSM Ortadoğu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Ayhan Sağlık katarakt hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır diyen Opr. Dr. Ayhan Sağlık, “katarakt; orta yaş üstü kişilerde görülen bir göz hastalığı olmakla beraber; yeni doğan bebeklerde, şeker hastalarında, göze gelen fiziksel darbeler sonrasında, uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda görülebilen bir göz hastalığıdır” dedi. 

Görmede yavaş yavaş azalma, ışığa hassasiyet (göz kamaşması), çift görme, okuma zorluğu, gece görüşünde bozulma, renklerde soluklaşma veya sararma, gözlük numaralarının sık değişmesi kataraktın başlıca belirtileri olduğunu söyleyen Sağlık; “katarakt, ilaçla veya gözlükle tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir. Kataraktın ilerlemesini durdurabilecek etkili bir yöntem yoktur ve oluşmuş bir kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Modern tekniklerin gelişimi ile günümüzde katarakt ameliyatları iğnesiz, narkozsuz, ağrısız yapılarak hasta aynı gün evine dönmektedir. Katarakt ameliyatında dikkat edilmesi gereken bazı önemli unsurlar vardır. Hekimin tecrübesi ve göz içine konulan merceğin kalitesi, ameliyatın başarısını doğrudan etkiler. Kalitesiz merceklerle yapılan bir ameliyat sonrasında gözde sorunlar gelişebilir. Bu durum kısa bir süre sonra hastanın bulanık görme riskini de beraberinde getirebilir. Bu da hasta için ayrı bir ameliyat riski ve maddi külfet anlamına gelir” şeklinde konuştu.

FAKO yöntemiyle yapılan ameliyattan bahseden Dr. Sağlık, “katarakt tedavisinde en sık kullanılan teknik FAKO tekniğidir. Bu teknik ile göz içine 2.2 mm’lik kesiden girilir. Saydamlığını yitirmiş göz içi merceği, ultrasonik ses dalgaları yayan özel bir cihazla göz içinde parçalanarak emilir. Yapay, katlanabilir bir mercek göze yerleştirilir. Kesi küçük olduğundan dikişe gerek duyulmaz. Enfeksiyon ihtimali sebebiyle iki gözün ameliyatı aynı gün yapılmaz. İki gözün ameliyatı arasındaki sürenin en az 2 gün olması önerilir. Katarakt tedavisi, mikro cerrahi gerektiren çok önemli bir ameliyattır. Ameliyatın başarısını hekimin tecrübesi, ameliyatın gerçekleştirildiği ameliyathane sterilizasyonu, kullanılan malzemenin kalitesi ve sterilizasyonu doğrudan etkiler” dedi.

Bu tedavi yönteminde gözün içindeki merceğin çıkarılıp yerine birden fazla odak kabiliyeti olan mercek konulduğunu belirten Opr. Dr. Ayhan Sağlık; “bu merceklerde çeşitli halkalar mevcuttur. Bu halkaların bir kısmı uzağı, bir kısmı da yakını görmeyi sağlar. Böylece görmeyi sağlayan gözdeki sarı noktanın üzerine hem uzaktaki hem de yakındaki görüntüler net olarak düşmektedir. Hastalar buna çok kısa sürede adapte olarak uzak ve yakın gözlüklerinden kurtulabilirler” şeklinde ifade etti.

Bu tedavide hasta için uzağı mı yoksa yakını mı görmenin daha önemli olduğuna dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Sağlık; “tedavinin bir diğer avantajı ise katarakt ameliyatı olması gereken hastalarda aynı seansta hem kataraktı yok etmesi hem de uzak ve yakın görme problemine basitçe çözüm bulmuş olmasıdır” şeklinde konuştu.

 

Opr. Dr. Ayhan Sağlık son olarak; “hastanın öncelikle detaylı bir göz muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Her hastanın gözü bu tip bir ameliyata uygun olmayabilir. Kataraktı olan hastaların mesleki konumu, yaşı, sosyal aktivitesi, okuma alışkanlığı, entelektüel düzeyi de hasta seçiminde önem taşımaktadır. Uygun hasta seçimi, uygun teknik, ameliyatın gerçekleştirildiği kurumun ve hekimin tecrübesi ve tabi ki doğru mercek seçimiyle yapılacak bu ameliyatlarda yüksek başarı oranı görülmektedir” dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
ŞANLIURFALI DART SPORCULARININ HEDEFİ AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU
ŞANLIURFALI DART SPORCULARININ HEDEFİ AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU
Şanlıurfa’da UMKE ATAK Etkin Rol Alacak.
Şanlıurfa’da UMKE ATAK Etkin Rol Alacak.