Advert
Advert

MEB’den Öğretmenlerin Nöbet Görevi Kararı

MEB’den Öğretmenlerin Nöbet Görevi Kararı
Bu içerik 2905 kez okundu.
Advert
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Temel Eğitim Genel Müdürlüğü

Sayı: 45512797/45.01/1901823
Konu: Özel Eğitim Sınıfı Öğretmenlerine Nöbet Ücreti

14.02.2017 81 İL VALİLİĞİNE (İl Milli Eğitim Müdürlüğü)

İlgi:

a) 31(05/2006 tarih ve 26184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği

b) 26/07/2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği

c) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 01/02/2017 tarihli ve 10096465-45.01-E.1319405 sayılı yazısı Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarda bulunan özel eğitim sınıflarında görevli özel eğitim öğretmenlerine nöbet görevi verilip verilemeyeceği konusunda tereddüte düşüldüğüne ilişkin Genel Müdürlüğümüze görüş talebi yazıları ulaşmaktadır.

İlgi (b) Yönetmeliğin, Müdür Yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi başlıklı 44. maddesinde özel eğitim sınıfı öğretmenlerine nöbet görevi verileceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile gerekli yazışmalar yapılmış olup, konuyla ilgili görüşleri ilgi (c) yazı ile alınmıştır. İlgi (c) görüş yazısında ilgi (a) Yönetmeliğin Öğretmenlerin nöbeti başlıklı 89'uncu maddesinde ''Özel eğitim okul ve kurumlarında okul öncesi, sınıf ve alan öğretmenleri nöbet tutar.

Yatılı özel eğitim okul ve kurumlarında nöbet süresi 24 saattir. Bu kurumlardaki nöbetler için yeteri kadar öğretmen bulunmadığı takdirde kurumun yöneticileri de nöbetçi öğretmen olarak görev yaparlar.

Nöbetlerde en az bir bayan ve bir erkek öğretmen görevlendirilir.'' hükmünün yer aldığı belirtilmektedir. Bu hüküm doğrultusunda Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce özel eğitim sınıfı bulunan okullarda görevli özel eğitim öğretmenlerine nöbet görevi verileceğine yönelik herhangi bir husus bulunmadığı gerekçesiyle Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarda görevli özel eğitim öğretmenlerine nöbet görevi verilemeyeceği belirtilmektedir.

Bu bağlamdailgi (a) ve ilgi (b) Yönetmelik hükümleri ile Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görüşü doğrultusunda; Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarda görevli özel eğitim öğretmenlerine nöbet görevi verilmesinin mümkün olmayacağı değerlendirilmektedir.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.  Dr. Cem GENÇOĞLU Bakan a. Genel Müdür Ek: İlgi (c) yazı (2 sayfa) Dağıtım: Gereği: 81 İl Valiliğine  


T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı: 10096465-45.01-E.1319405

Konu: Görüş İsteği 01.02.2017 TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE

İlgi: a) 16.01.2017 tarihli ve 600456 sayılı yazınız b) 31/05/2006 tarih ve 26184 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği c) İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 31.01.2017 tarihli ve 1253904 sayılı yazısı Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarda bulunan özel eğitim sınıflarında görevli özel eğitim öğretmenlerinin nöbet ücreti alıp alamayacağı konusunda tereddüte düşüldüğüne ilişkin ilgi (a) yazınız incelenmiştir.

Bilindiği gibi 23.08.2015 tarihli ve 29454 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşmenin ''Eğitim Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme'' başlıklı ikinci bölümünün 22.'nci maddesinde; ''Örgün eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders yılı süresi içinde eğitim ve öğretimin fiilen yapıldığı normal çalışma günleri için ilgili mevzuata göre kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere, 2016 yılında haftada 2 saati ve 2017 yılında ise haftada 3 saati geçmemek üzere ek ders ücreti ödenir.'' hükmüne yer verilmiştir.

İlgili sözleşmede belirtildiği üzere nöbet görevine bağlı olarak öğretmenlere ek ders ücretinin ödenebilmesinin şartlarından biri, ilgili mevzuatında nöbet görevi verilmesinin öngörülmüş olmasıdır. İlgi (b) Yönetmeliğin Öğretmenlerin nöbeti başlıklı 89'uncu maddesinde, ''Özel eğitim okul ve kurumlarında okul öncesi, sınıf ve alan öğretmenleri nöbet tutar. Yatılı özel eğitim okul ve kurumlarında nöbet süresi 24 saattir.

Bu kurumlardaki nöbetler için yeteri kadar öğretmen bulunamadığı takdirde kurumun yöneticileri de nöbetçi öğretmen olarak görev yaparlar. Nöbetlerde en az bir bayan ve bir erkek öğretmen görevlendirilir.'' hükmü yer almaktadır. Görüleceği üzere ilgi Yönetmeliğimizde özel eğitim ve sınıfı bulunan okullarda görevli özel eğitim öğretmenlerine nöbet görevi verileceğine yönelik herhangi bir husus bulunmamaktadır.

Özel eğitim sınıfı bulunan okullarda görevli özel eğitim öğretmenlerine nöbet görevi için öngörülen ek der ödenmesi ilg ilgili İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğüyle gerekli yazışmalar yapılmış olup görüşlerini ilgi (c) yazıda ifade etmişlerdir. Bu bağlamda ilgi (b) Yönetmelikte nöbet görevi verilmesi özel olarak düzenlenmemiş olduğundan özel eğitim sınıflarında görevli öğretmenlere, nöbet görevinin verilmesinin mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir. Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.  Celil GÜNGÖR Genel Müdür
 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti