Advert
Advert

Çetiner, Doğru Çizgiye konuk oldu

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner Duru TV’de Şanlıurfa Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Kamil Güler’in sunduğu “Doğru Çizgi” programına konuk oldu.

Çetiner, Doğru Çizgiye konuk oldu
Bu içerik 1818 kez okundu.
Advert

Programda GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdülüğünün yaptığı faaliyet ve çalışmalar hakkında detaylı bilgiler veren Çetiner; kısa adı GAPTEAM olan GAP tarımsal Eğitim Merkezi hakkında da bilgiler verdi.

Şanlıurfa Gazeteciler Derneği Başkanı Mehmet Kamil Güler’in misafirhaneler genellikle zarar eden kuruluşlardır GAP tarımsal Eğitim Merkezi zarar ediyor mu sorusunda Çetiner; 2014 yılında faaliyete başlayan  12 bin m2 kapalı olanı bulunan altınbaşak isimli 500 kişilik konferans salonu, Yonca isimli 100 kilişik konferans salonu iki adet u tipi 40 ve 80 kişilik salon, 2 adet 30 kişilik eğitim merkezi, 100 yatak, 180 araçlık oto park, 300 kişilik restoran ve sosyal donatıları bulunan merkezde 22 kişinin istihdam edildiğini ve elektrik, su , çalışanların giderlerinin de elde edilen gelirle karşılandığını ve GAP Tarımsal eğitim Merkezinin zarar etmediğini belirtti.

Şanlıurfa domatesinin raf ömrünün olmadığı, gen bankasından alınıp Domates alanında 160 çeşitin ıslaha alındığını araştırmaların devam ediyor ve dikimleri yapılıyor. En iyi Şanlıurfa domatesinin bulunacağını, 23 bağ çeşidinin tespit edildiğini,Yerel nar çeşitlerinin toplandığını koleksiyon bahçesi yapıldığını ve isimlerinin tescil edileceğini, buğdayda 1, mercimekte 2 çeşidin tescil edildiğini, daha önce 1 isot çeşidi, 4 pamuk çeşidi, 3 susam çeşidi, 2 buğday,1 soya çeşidini tescil edildiğini, Buğday çeşidinin (Gündeş) TİGEM’’in satın aldığını,, İnan3363 isimli biber çeşidinin Torku firmasınca kullanıldığını Torku firmasının sebzeden çıktığından bu çeşidin hakları duruyor. Çiftçi eğitim merkezinde 99 eğitim verildiğini 77’sinin tarımsal eğitim olduğunu, Suriyelilire eğiim verildiğini,  Güneş enerjisi alanında patentli ürünümüz var. Dünyada örneği yok. Traktör arkasına bağlanıyor.Kuyu önünde açılıyor.Güneşi takip ediyor. Kuyudan su çekiyor. Yine Akçakale Gündaş’ta 500 dekar güneş enerjisi ile sulanıyor.internet ortamında uzaktan kumanda ile kontrol ediliyor. Kurumun Uluslararası Akdeniz Ülkeleri Araştırma Enstitülerine bağlanma çalışmalarının devam etitğini, işlemlerin tamamlanması ile İtalya, ispanya, Yunanistan, Fransa olmak üzere 4 ülkeye Türkiye’den Şanılurfa Tarımsal Araştırma Enstitüsü eklenecek. Dünyada 5 araştırma enstitüsünden biri olacağız. Yurt dışından yabancı öğrenciler Şanılurfa’ya gelip en az üç ay eğitim görüp doktora ve yüksek lisans eğitimi görecek. Dedi. Çetiner; Yenilikçi çalışmalar ile ilgili olarak ise Toprak işlemesiz Tarım anız yakmaya son, Kısıntılı sulama ile tarımda su tasarrufu. Antep fıstığında su hasadı ve bağçılık konularında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Çetiner’in verdiği çalışmalar arasında dünya’da ilk projelerin olması ise dikkat çekti.

2 yıldır GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünü başarı ile yürüten  İbrahim Halil Çetiner’in ekibi ile yaptığı çalişmalar ile Dünyada ilk 5 enstitüsü arasına girmesi, dünyada ilk defa uygulanan projeler olması ve Şanlıurfa’nın yöresel sebze ve meyvelerinin çalışmalarının yapılması ile de Şanlıurfa halkının ve tarımsal kuruluşların takdirini topluyor.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti