Advert
Advert

BAYGINLIĞA NASIL MÜDAHALE ETMELİYİZ

Bugün siz okuyucularıma eğer tıbbi bilginiz yoksa baygınlık geçiren bir kişiye nasıl müdahale etmeniz gerektiğini anlatacağım.

BAYGINLIĞA NASIL MÜDAHALE ETMELİYİZ
Bu içerik 3146 kez okundu.
Advert

Eğer  temel yaşam desteğini bilmiyorsanız. Şimdi size olabildiğimce basit anlatmaya çalışacağım aşağıdaki adımları izleyin.

Diyelim ki yolda yürüyorsunuz ve birinin yere düşüp bayıldığını gördünüz. İlk önce yapacağınız ambulansı aramaktır. Ardından hasta ve kendiniz için güvenli bir ortam oluşturmalısınız. Mesela kaldırımdaysanız etraftaki yayaların size veya hastaya çarpmasına, ezmesine mani olmak için çevredekilerden yardım isteyerek geniş bir alan oluşturun. Hastanın başına fazla insan toplanmasına izin vermeyin. Hastanın eğer kravatı varsa gevşetin ve yakası kapalıysa açın. Daha sonra  bilincinin yerinde olup olmadığına bakın. Basit yer ve isim bilgilerini sorarak bilinci açık mı kapalı mı anlayabilirsiniz. Eğer açıksa meyve suyu verebilirsiniz. Kan şekeri veya tansiyonu düşmüş olabilir. Başının altına kesinlikle bir şey koymayın. Ayaklarını havaya kaldırın. Cevrede sağlık personeli var mı diye sorun, eğer varsa ona devredin yoksa ambulansı bekleyin. Eğer ki bilinci  kapalıysa sadece ayaklarını havaya kaldırın ve ambulansı bekleyin. Ağzına yiyecek ve benzeri sokmaya çalışmayın. Su dahil ağzına bir şey girmesine izin vermeyin. Yüzüne kolonya veya su dökmeyin. Çünkü düşünün ki uyuyorsunuz ve nefes almakta zorlanıyorsunuz. Eğer biri gelip ağzınıza bir şey tıkıştırmaya yüzünüze su dökmeye baslarsa daha zor nefes alırsınız. Hatta akciğerinize kaçıp öldürebilir sizi. Hele ki birde hasta bilinci kapalı olduğu halde titriyorsa kolları, bacakları kasılıp gevşiyorsa epilepsi yani sara nöbeti geçiriyor olabilir. Sakın dokunmayın. Kollarını ve bacaklarını sabitlemeye çalışmayın. Ağzını açmaya çalışmayın. Hastaya dokunmayın. Yapabileceğiniz en iyi şey hastanın ve kendinizin güvenliğini sağlamaktır. Hastanın diğer yayalar tarafından ezilmesine veya kafasını duvara çarpmasına engel olmanız yeterlidir.

Tıpta söyle bir özdeyiş vardır. “Primum non nocere.”  Türkçesi ise “önce zarar verme”

Siz okurlarıma iyi günler dilerim,  bir sonraki yazımızda buluşmak üzere.....

 

DR.A. FURKAN AL

Dr.A.Furkan AL baygınlık epilepsi
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
ŞANLIURFALI DART SPORCULARININ HEDEFİ AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU
ŞANLIURFALI DART SPORCULARININ HEDEFİ AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU
Şanlıurfa’da UMKE ATAK Etkin Rol Alacak.
Şanlıurfa’da UMKE ATAK Etkin Rol Alacak.