Advert
Advert

(Özel Haber) Türkiye'deki Ilk Böbrek Nakillerinden Biri Ona Yapıldı

Türkiye’de ilk böbrek nakli gerçekleştirilen hastalardan biri olan Salih Hadidi, hayatına sağlıklı bir şekilde devam ediyor.

(Özel Haber) Türkiye'deki Ilk Böbrek Nakillerinden Biri Ona Yapıldı
Bu içerik 1421 kez okundu.
Advert

Şanlıurfa’da yaşayan Salih Hadidi, yaklaşık 37 yıl önce rahatsızlanarak hastaneye gitti. Hastanede tedavi olan Hadidi, böbreklerinde sorun olduğu gerekçesiyle Ankara’ya sevk edildi. Burada bir dizi tahlil gerçekleştirilen Salih Hadidi’nin iki böbreğinin birden iflas ettiği anlaşıldı. Nakledilecek böbrek bulması için Şanlıurfa’ya gönderilen Hadidi, daha önce böyle bir nakil olayı duymadıkları için uzun süre durumu ailesine anlatamadı. Yaklaşık 15 gün Şanlıurfa’da kalan Hadidi, sağlık durumu kötüleşince konuyu ailesine açıkladı. İlk önce Adana’ya giden Hadidi, daha sonra ise aynı dönemde Türkiye’de ilk böbrek naklini gerçekleştiren ve Hacettepe’de doçent olan Mehmet Haberal’ın yanına gitti. Mehmet Haberal tarafından 3 ay boyunca tahlilleri yapılan Hadidi’ye abisi Ahmet Hadidi tarafından verilen böbrek nakledildi. Böbreği, başarılı bir ameliyatla Mehmet Haberal nakletti.
"Türkiye’de ilk böbrek nakli yapılan insanlardan biriyim"
Yaklaşık 37 yıl boyunca tek böbrekle yaşayan Salih Hadidi, Türkiye’de ilk böbrek nakli gerçekleştirilen hastalardan biri olduğunu ifade ederek, "Bu böbrek hastalığına 37 yıl önce ilk yakalandığımda Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinden Ankara’ya sevk ettiler. Ankara’ya hastaneye gittim, 5-10 gün yattım. Orada tahlillerin yapıldı. Bayan bir hemşire yanıma geldi ve durumu anlattı, ’Sana böbrek verilmesi gerekiyor, ailenden birinin sana böbrek vermesi gerekiyor’ dedi. O bana öyle söyleyince çok şaşırdım. Böbrek nakli, onunkini al, bana tak, böyle bir şeye inanmamız mümkün değildi. Duymadığımız bir şeydi. Türkiye’de de öyle bir şey hemen hemen hiç yoktu. Bana rapor verdiler, Ceylanpınar’a gittim. Orada 15 gün kaldım ama bu durumu kimseye açıklayamadım. En sonunda gidip aileme anlattım. Ağabeyim ve babam geldi, Ankara Dışkapı SSK hastanesine gittik. Doktorumuz bayandı. Babama, ’ Sen Salih’e böbreğini verecek misin?’ dedi. Rahmetli babam da ’Böbrek nedir, ben kellemi de veririm’ dedi. Doktor bizi kutladı. Başka yerlerden gelenlerin işin özünü öğrendiklerinde hastalarını bırakıp gittiğini söyledi. Daha sonra tahlillerimiz yapıldı. Adana’ya döndük. Orada bir doktor bizi, şimdi Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal o zamanlar Hacettepe’de doçentti, beni onun yanına gönderdi. Orada 3 ay makineye girdim. Daha sonra ise ağabeyim geldi, tahlillerimiz yapıldı. Dokularımız iyi tuttu Allah’a şükür. Naklimiz gerçekleşti. Şimdiye kadar böbrek nakli olduğum halde çiftçilik yaptım, ticaret yaptım. Halen uğraşmadığım iş yok. Hiçbir zaman ben böbrek hastasıyım demedim ama yeri geldiğinde ilaçlarımı da kullanıyordum, kendime de bakıyordum. Allah’a da tevekkül ediyordum. Öyle devam ediyor. Benim bir oğlum var. Bir tanesi 30 sene evvel trafik kazasında hayatını kaybetti. Diğeri 40 yaşlarında ve evli. Üç tane de torunum var. Allah’a çok çok şükür. Böbreği ağabeyim Ahmet Hadidi bana verdi. Ağabeyim ile aramızda 6 yıl fark var. O da şimdi sağlam ama yaşlandı artık. Türkiye’de ilk böbrek nakli yapılan insanlardan biriyim" dedi.
"Bir daha olursa yine veririm"
Oğluna bir böbreğini verdiği için Salih Hadidi gibi tek böbreğe sahip olan ve birlikte zaman geçiren Cemal Üşün ise, "Ben 2007 yılında çocuğuma böbreğimi verdim. Benim oğlum hastalandığında sigortasız olarak çalıştırılıyordu. Oğlumu sigortasız olarak çalıştıran da bizi dinliyorsa dinlesin. Ben kötü şartlar altında kalkıp tahlilimi yaptım. Çok şükür benim bütün tahlillerim tuttu. Antalya’ya gittik, orada kaldık. Çocuğuma böbreğimi verdim. Şu anda benim oğlum da çok sağlıklı. Allah’a binlerce şükürler olsun. Herkese ihtiyacı olan yakınına böbreğini vermesini tavsiye ediyorum. Benim oğlum 30 yaşındaydı ve iki böbreği birden iflas etti. Benim de sağlığım yerinde onun da yerinde. Evlendirdim ve iki tane de çocuğu var. Bir daha olursa yine veririm. Hatta gözümün birini de veririm. İnsan canından olana vermez mi?" şeklinde konuştu.
Yaşları 70’i geçen iki arkadaş Balıklıgöl’de oturup zaman geçiriyor.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ'NDEN BAŞARILI OPERASYON
HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ'NDEN BAŞARILI OPERASYON
HALİLİYE BELEDİYESİ KÜLTÜR VE SANAT EVİNE YOĞUN İLGİ
HALİLİYE BELEDİYESİ KÜLTÜR VE SANAT EVİNE YOĞUN İLGİ