Röportaj: Ömer Çetiner
İnşaat söktörünün durumunu nasıl görüyorsunuz? Bu sektör ekonominin lokomotif sektörümüdür ?
İnşaat Sektörü 200-2013 arası çok iyi idi. Hem Türkiye’de Hem de Şanlıurfa’da bunu gözlemleyebiliyorduk. 2013 ten bu güne başlayan bir sıkıntı var. İç piyasada arzın çok fazla olması, talebin düşmesi etkisini gösteriyor. Şanlıurfa’da ise imar alanının darlığı nedeniyle arsa sıkıntıları ve arsa fiyatları sektörü olumsuz etkilemektedir. Ama yine de baktığımız zaman inşaat ekonomisi Türkiye’nin ekonomisini çevirir. Bugün Türkiye’deki ilk 50 firmanın hemen hemen 20 tanesi inşaat sektöründen. Mesela Malatya firması olan bir şirket Türkiye’nin ve Avrupa’nın en önemli inşaat firması olmuştur. İnşaat sektörü devletin de el atmasıyla önümüzdeki dönemde daha hareketli geçecek. Ülkemizin en önemli sektörü inşaat sektörüdür. Lokomotif sektördür. Ama şu an için durgun bir dönem geçiyor. Yani umut vadediyor diyebiliriz.
Siz inşaat sektöründe kaç yıldır hizmet veriyorsunuz ?
Biz inşaat sektörüne 25 yıldır hizmet veriyoruz. 1991 yılından beri bu işin içindeyiz. Ondan önce müteahhitlik olarak yine sektörün içindeyiz ama 25 yıldır inşaat malzemesi üretiyoruz.
Hizmet verdiğiniz sektörleri başlıklar altında alabilir miyim?
Yer karosu üretiyoruz, mermer üretimi yapıyoruz. Birde kilitli parke taşı üretimi yapıyoruz. Benzer iş kolları olmasına rağmen üretimin içindeyiz. Karoda 25 yıldır varız. Mermer üretimine 2000 yılında başladık. Kilitli taş parke taşında da 10 yıldır varız.
Maliyeti düşürme adına bir çabanız var mı ?
Hammadde de ilimizde sıkıntı yaşıyoruz. Hammaddeyi Malatya’dan getiriyoruz. Elazığ Niğde gibi dışarı illere bağımlıyız. Adana’da mermer var, Çermikte mermer var ama Urfa’da mermer yok. En önemli hammaddemiz mermer tozu. Bizde kaliteyi düşürmeden maliyeti nasıl arttırırız çabasıyla üretim kapasitemizi arttırıyoruz, makineleşmeye gittik. Teknolojiye yatırım yapıyoruz. Daha az elemanla daha az hata. Full otomatik makinalarla üretim maliyetlerini düşürmeye çalışıyoruz. Son iki yıldır robot istifleme makinası, yeni silim makinası aldık.
Mermer sektörü hakkında ne düşünüyoruz?
Türkiye mermer sektöründe dünyada 1 numara. Bütün dünyanın tercih ettiği doğal taşlar ülkemizde mevcut. Şanlıurfa’dan batıya doğru gittiğinizde hemen hemen tüm illerde mermer çıkarılıyor ve işleniyor. Ülkemiz bir doğal taş cenneti olmasına rağmen hala ithal taş kullanıyoruz. Bu konuda bir düzenleme yada teşvike ihtiyaç var. Devletin bu işe el atması lazım. İthal granitlerde bir çok katkı malzemesi ve dolayısıyla kanserojen maddeler var. Sağlıklı taşlar değil. Çünkü kurumuş yanardağlardan elde edilen taşlar. Mesela Avrupa’da bu granit yaşam alanlarına asla giremez. Bizde tam tersi hastanelere döşeniyor. Mermer sektörü önü açık bir sektör. Bir ara seramiğe dönüş vardı ama yine birkaç yıldır mermer artık yaşam alanlarında yerini alıyor.
Şanlıurfalılar sizi neden tercih ediyor?
Şanlıurfa çok fazla teras kültürünün olduğu bir yer. Ürettiğimiz karo cinsi aynı zamanda bir izolasyon görevi de görüyor. Karonun en fazla kullanıldığı il Mersin’dir. İkincisi Urfa’dır. Isıyı emip içine hapseden değil de nefes alan izolasyonlar tercih ediliyor.
Şanlıurfalıların bizi tercih etme sebebi kalitedir. Kaliteli hammadde ve teknoloji birlikte kullanılmalıdır. Türkiye’nin birçok yerinde manüel makinalar kullanılmakta. Yüksek presli makinalar karo için önemlidir. Bizim çalışma alanımız olan karoda İtalya dünyada 1 numaradır. Bizde makine parkımızı İtalyan ağırlıklı cihazlarla donattık.
Bu iş ömürlüktür. Biz müşterilerimize bunu ifade ediyoruz. Karo ile bir defa uğraşmak gerekir oda ilk yaparken. Ucuz hammadde ile üretim yaparsanız iki yıl sonra randıman alamazsınız. Bundan dolayı Şanlıurfalılar bizi tercih etmelerinin tek sebebi kalitedir. Ve ürünün arkasında durmamızdır. Bazen sorun olunca yerinde müdahale edip çözüyoruz.
Yeniliklere açık mısınız?
Her sektör için geçerlidir. Yeniliklere açık olmazsanız ilerleyemezsiniz. Mesela iç mimarlarla çalışıyoruz. Fikir alışverişinde bulunuyoruz. Peyzaj mimarlardan fikir alıyoruz. Sürekli makine parkımızı yeniliyoruz.
Önümüzdeki süreçte hedefleriniz nelerdir?
Biz 2013 yılından buyana aynı zamanda taahhüt işleri de yapıyoruz. Mesela Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsünde 600 yataklı tıp fakültesi hastanesinin taş işlerini yaptık. Mermer, granit, yer karosu, dış peyzaj ve bazalt işlerini biz yaptık. Bunun dışında TOKİ’de 1000 konutluk bir proje vardı onu bitirdik. Şu an Ankara’da Mamak’ta bir kentsel dönüşüm projemiz vardı -420 dairelik- o devam ediyor. İnşallah önümüzdeki süreçte İstanbul’da önemli bir projemiz olacak. Eğer nasip olursa önümüzdeki yıl İstanbul pazarındayız. Artık dışa açılmayı düşünüyoruz.
Teşekkürler vakit ayırdınız…
Ben teşekkür ederim.