Advert
Advert

ANJİYO’DA KONFOR DEVRİ

ANJİYO’DA KONFOR DEVRİ
Bu içerik 967 kez okundu.
Advert

OSM Ortadoğu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fehmi Kaçmaz, el bileğinden yapılan anjiyo hakkında önemli açıklamalarda bulunarak devrin ‘konfor devri’ olduğunu söyledi.

Koroner anjiyografi, kalp damarları filminin girişimsel olarak elde edilmesi işlemidir diyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fehmi Kaçmaz; “koroner anjiyografi işlemine göre hastaya ya ilaçla tedavi, ya balon-stent tedavisi ya da By-Pass tedavisi kararı verilebilmektedir.Günümüzde çoğu merkezde kasık bölgesinden girilmek suretiyle koroner anjiyografi işlemi yapılmakta iken, son yıllarda daha popüler olan ve özellikle komplikasyon riskinin az olması sebebiyle ön plana çıkan bilekten dediğimiz anjiyografi türüne geçiş söz konusudur” dedi.

 

Bilekten anjiyografide; hepimizin bildiği, çoğu zaman nabız ölçtüğümüz bilek damarından girildiğini söyleyen Dr. Kaçmaz, Radial denilen damardan girilmek suretiyle anjiyografi işleminin yapıldığını vurguladı. Bilekten yapılan anjiyografide normal kasıktan yapılana benzer şekilde hem balon hem stent her türlü işlemin yapılabildiğini ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fehmi Kaçmaz şunları kaydetti: “Bilekten yapılan anjiyografinin kasık bölgesinden yapılana göre bazı avantajları vardır. Bunların başında komplikasyon riskinin özellikle kanama riskinin bilekten yapılan anjiyografide son derece düşük olmasıdır. Anjiyografi işlemi esnasında ve sonrasındaki takiplerdeki en önemli sorunlardan biri kanama komplikasyonudur.Oysabilekten yapıldığında bu komplikasyonun son derece düşük olduğunu görmekteyiz. Bilekten anjiyografi yapıldığında hastanın hastanede yatış süresinin çok az olduğunu söyleyebiliriz.”

 

Bilekten yapılan anjiyografide hastanın 3 saat sonra taburca olabileceğini vurgulayan Kaçmaz: “Herhangi bir sebeple bilekten anjiyografi yapıldığında, bir damar hastalığı tespit edilmediğinde veya herhangi bir işlem yapılmadığı durumda hasta yaklaşık 3 saat sonra taburcu olabilmektedir. Bilek bölgesinden yapılan anjiyografide herhangi bir kum torbası koyulması gibi bir durum söz konusu değildir. Sadece bilek bandı denilen bir bant takılması suretiyle hasta rahat ve konforlu bir şekilde bu süreci atlatabilmektedir” şeklinde konuştu.

Bilekten yapılan anjiyografinin herkese yapılamadığının da altını çizen Dr. Kaçmaz; “özellikle minyon tipli hastalarda, damarı ince bulduğumuz hastalarda ve bazen ileri yaştaki hastalarda damarların çok kıvrık olması sebebiyle bilekten yapılan anjiyografi başarısız olabilmektedir. Bu hasta gruplarında yine kasık bölgesinden sağlıklı bir şekilde anjiyografi işlemi yapılabilmektedir” dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ'NDEN BAŞARILI OPERASYON
HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ'NDEN BAŞARILI OPERASYON
HALİLİYE BELEDİYESİ KÜLTÜR VE SANAT EVİNE YOĞUN İLGİ
HALİLİYE BELEDİYESİ KÜLTÜR VE SANAT EVİNE YOĞUN İLGİ