Advert
Advert

Ruslar da Türk uçağını düşürmüş!

Ruslar da Türk uçağını düşürmüş!
Bu içerik 1359 kez okundu.
Advert

Rusya’yla çıkan ‘uçak’ krizinin bir benzerinin 1976’da yaşandığı ortaya çıktı. Ama o zaman Sovyet füzesiyle düşen Türk jetiydi.

24 Ağustos 1976 sabahı saat 09:12’de, Diyarbakır’daki 8’inci Ana Jet Üs Komutanlığın’dan iki adet 2XRF-5A uçakları havalandı. Üsteğmenler Sahir Beceren ve Hikmet Boğatır tarafından uçurulan iki jet, Muş-Ağrı-Siirt-Diyarbakır rotasını izleyecekti. Ancak Muş’tan Ağrı’ya yönlendiklerinde teknik aksaklıklar yüzünden rotadan çıktılar ve Sovyet sınırını ihlal ettiler. Sovyetler birliği bu ihlali füzeyle karşıladı. Atılan dört adet füze, uçaklarımızın hemen dibinde patladı.

NE ÖZÜR NE TAZMİNAT

O anda pilot Sahir Beceren, aldığı talimatla atlayarak uçağı terk etti. Jet, Iğdır’ın 7 kilometre güneyine düştü. Pilot Beceren bir Türk köyüne iniş yaptı. Boğatır’ın kullandığı jet ise derhal Diyarbakır üssüne döndü.

Bugün emekli olan Hikmet Boğatır, o talihsiz günde yaşananları Vatan’a anlattı: “Üsteğmen Sahir Beceren’in liderliğinde sınır hattında  yaptığımız 25 bin fitteki uçuş sırasında aniden büyük bir sarsıntı hissettim. Ancak bir şekilde uçuşa devam ettim. Bu sırada Üsteğmen Beceren’den telsiz cevabı alamadım.  O zaman uçaktan atladığını anladım. Geri döndüğümde 4 füzenin ateşlendiğini diğer arkadaşlardan öğrendim. Bu olaydan sonra Sovyetler tarafından ne özür geldi ne de tazminat ödendi.”

BAŞKA BİR UÇUŞTA ŞEHİT OLDU

Sovyet füzeleri yüzünden hayati tehlike atlatan Üsteğmen Sahir Beceren’in kızı Rutil Beceren Aslı, şunları söyledi: “Babam, 1988 yılındaki Balıkesir’de başka bir uçuş sırasında şehit olmadan önce olayı bana anlatmıştı. Aslında bir köy evinin çatısına düşmüş. Düştüğü yerin Rus köyü olmasından çok korkmuş. Sonra Türk köyüne düştüğünü öğrenince derin bir oh çekmiş.”

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ'NDEN BAŞARILI OPERASYON
HARRAN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ'NDEN BAŞARILI OPERASYON
HALİLİYE BELEDİYESİ KÜLTÜR VE SANAT EVİNE YOĞUN İLGİ
HALİLİYE BELEDİYESİ KÜLTÜR VE SANAT EVİNE YOĞUN İLGİ