Advert
Advert

Elektrikli Bisiklete Ehliyet

Ehliyet ve ruhsat istenmemesinin yanı sıra tasarruflu olması nedeniyle son aylarda kullanımı yaygınlaşan elektrikli bisikletlerle ilgili yeni bir düzenlemeye gidildiği, bu kapsamda sürücülerinin A1 sınıfı ehliyet sahibi olma zorunluluğu getirildiği bildirildi.

Elektrikli Bisiklete Ehliyet
Bu içerik 1297 kez okundu.
Advert

Emniyet Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla 28 Mart’ta yapılan toplantıdan şu sonuç çıktı “Gücü 0.25 kilovattan ve hızı ise 25 kilometreden az olan elektrikli bisikletlerin, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde tanımlanan motorlu bisiklet sınıfına alındığı, A1 sınıfı sürücü belgesi kullanılması gerektiği, sürücü belgesi olmayanlar hakkında Karayolları Trafik Kanunu’nun 36. Maddesi gereğince ehliyetsizlikten 600 TL adli para cezası uygulanacağının halkımız tarafından bilinmesini istiyoruz.

Öte yandan ehliyetsiz sürücü aynı zamanda araç sahibi değil ise araç sahibine de ayrıca 290 TL idari para cezası tatbik edilecek.”  (22.04.2011)

Firmalar elektrikli bisikletler için ehliyet, ruhsat ya da plaka gerekmediğini söylüyor

Bu tür bisikletler firmalarca satılırken bisiklet sınıfına sokuluyor. Ancak emniyet yetkililerinin görüşü bunu tam tersi: “Mobilet diye bildiğimiz aracın aslında gerçek ismi motorlu bisiklettir ve tescile tabidir. Yani ehliyet almadan kullanılamaz. Elektrikli bisiklette motorlu bir araç olduğu için o da tescile tabidir ve kullanılabilmesi için tıpkı motosikletlerde olduğu gibi A1 sınıfı ehliyet gerekir. Bu araçlar insanlara ehliyetsiz ve tescilsiz olarak kullanılabileceği söylenerek satılıyor.”

İç İşleri Bakanlığı bu konuda yasal prosedürün belli olduğunu söylüyor

İçişleri Bakanlığı bu konuyla ilgili olarak verdiği görüşte şunları belirtti: “Bu tür araçların araç tescili işlemine gerek olmadığı hususu ile Motorlu Araç Trafiği’ne açık Karayolunda sürülmesine izin verilemez. Bunların tescile tabi olmaması da bunların şehir trafiğinde plakasız ve ehliyetsiz bir şekilde sürüleceği anlamını da taşımıyor.”

Hangi elektrikli bisikletler için ehliyet ve ruhsat gerekmiyor?

EhliyetNormal bisikletler 15 kilometre hıza ulaşırken, elektrikli bisikletler 30 kilometre hız yapabilliyor. O yüzden bu aracın kullanımı için ehliyet ve plaka istenmiyor. Çünkü yasal olarak ancak 45 kilometrenin üzerinde hızda gidebilen araçların plaka alması ve ehliyetle kullanılması şart. Zaten şuanda Türkiye’de piyasada satılan elektrikli bisikletlerin hızları 25 ile 40 km arasında değişiyor ve 250Watt’ın altında motor güçleri var. Dolayısıyla kullanıcılar bu bisikletleri trafikte bir problem olmadan ehliyetsiz ve ruhsatsız olarak kullanabiliyor.

Hangilerinde ehliyet ve ruhsat zorunlu?

Ancak 250Watt’dan çok daha yüksek motor gücüne sahip olan özel üretim bazı modeller 50-60 km hıza ulaşabilmektedir. Örneğin Biselect markalı elektrikli bisikletlerin D1, D2, D3 ve D4 modelleri yokuşlarda yüksek performans alabilmek için 600Watt’lık motorlarla üretilmekte olup, bu modellerin satışında ehliyete ve ruhsata tabi olduğu satış esnasında bildirilmektedir. Ama yüksek motor gücüne sahip bazı marka ve modeller, ülkeye yine bisiklet sınıfında getirildiğinden bu konuda alınmış bir önlem yok. Yine de kullanıcıların, elektrikli bisiklet alırken yüksek hız yapanları tercih etmemeleri gerekiyor. Ehliyetsiz ve ruhsatsız olarak ancak 250Watt motor gücünün altında olan ve maksimum 45km/h hız yapan elektrikli bisikletleri tercih etmeleri gerekiyor.

Elektrikli Bisiklete Ehliyet Elektirikli Motora Ehliyet Gereklimi
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Bayram Trafiği Hususunda Uyardı
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti
İl Sağlık Müdürü Solmaz Halfeti de ki Sağlık tesislerini ziyaret etti