ÇİFTÇİ TOPRAĞINDAN VAZGEÇECEK!

Mucahit Akin  |  03 Mayıs 2021, Pazartesi 23:37  |  1351 görüntülenme
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Şanlıurfa İl Başkan Yardımcısı ve Doğa Hakları ve Çevre Çalışmaları Başkanı Baran Paydaş Narin, kuraklık ve çiftçilerin sorunlarına ilişkin açıklamada bulundu
ÇİFTÇİ TOPRAĞINDAN VAZGEÇECEK!

Üretmekten bahsetmek sadece lafla olmaz diyen, Baran Paydaş Narin şunları kaydetti: “Çiftçiye destek vermek boynumuzun borcudur. Yetkililer aşağıda belirtilen durumlara el atmaz ise ekip biçmek hayal olacak ve tarım tamamen dış ülkelerin himayesinde kalacaktır. Bu nedenle çiftçimize mutlaka sahip çıkmalı, onların feryatlarına kulak tıkamamalıyız.

Bakın bir çiftçimiz yaşanan hadiseleri nasıl özetlemiş. Tıpkı ülkemizdeki birçok tarım emekçisinin ifade etmeye çalıştığı gibi net bir şekilde yaşananları anlatmış.

  • Çiftçinin ürünü kurudu. Su bitti, buğdaylar başaklanmadı,  başaklananların ise içi dolmadı.

 

  • Elektrik faturaları çok yüksek geldiği için çiftçi daha fazla sulama yapamadı.

 

  • Bu kış ülkenin her yeri kar yağışı alırken maalesef bölgemiz hiç yağış alamadı. Beklenen felaket kaçınılmaz olacaktır.

 

  • Tarım destekleri yetersiz kalmaktadır.

 

  • Mazot fiyatı, Elektrik fiyatı, gübre fiyatı gelen kazançtan kat be kat daha pahalı.

 

  • Böyle devam ederse korkulan olacak ve çiftçi toprağından vazgeçecek!

Tarlaların ekildiğini, buğdayın çıkmadığını da vurgulayan Baran Paydaş Narin: “Atatürk Barajı ilimizde ve toplam 2400 MW gücüyle yıllık 8900 GWh elektrik enerjisi üretimi yapıyor ama bizler elektriksiziz. Atatürk Barajı bizde ama arazilerimiz susuz. Üstüne birde kuraklık olunca durum çiftçi için dayanılmaz bir hal almakta. Toprak susuz kaldığı için hastalık başladı, böceklenme oldu. Maalesef yetkililerden destek yok, çiftçinin işi ise her zaman olduğu gibi sadece Allah’a kaldı. Ayrıca kapanma döneminde çiftçilere yönelik herhangi bir kısıtlama olmamakla beraber çiftçilerin ihtiyaçlarını karşılayabileceği sulama, araç, alet ve gereçler ile traktör, biçerdöver gibi biçim zamanındaki acil ihtiyaçların giderilmesi gereken daha sonra tedarik edilse de bir anlamı olmayan sektörlerin de açık tutulması gerekirdi. Burada dahi bir organizasyonsuzluk bir ön görmemezlik ve halkın ihtiyaçlarını görme ve bilmeden uzaklık, kopukluk söz konusu” dedi.

Yazar Hakkında

Mucahit Akin

Mucahit Akin

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Pellentesque condimentum pretium porta. In non iaculis lectus. Sed id odio felis. Etiam condimentum sem non neque blandit dapibus. Mauris in quam a nibh molestie facilisis et in risus. Curabitur pharetra eget leo eget sollicitudin.

Yorumlar (0)

Minimum 10, maksimum 1000 karakter

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!