Advert
Advert

Davutoğlu’nun masasındaki 4 anket

Davutoğlu’nun masasındaki 4 anket
Bu içerik 1274 kez okundu.
Advert

Başbakan Davutoğlu’nun "1 Kasım’da zaten tek başına AK Parti’nin iktidarı görünüyor" cümlesinin 4 anket şirketinin 157 bin kişiyle yaptığı anketlere dayandığı ortaya çıktı. ANAR-DENGE-GENAR-POLLMARK’ın yaptığı araştırmalar AK Parti’nin oylarını yüzde 44.2’ye ulaştığını gösterdi.

AK Parti1 Kasım seçimlerinde yarışacak 550 milletvekili adayını dün coşkulu bir törenle tanıttı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, törende kısa ancak net bir konuşma yapmayı tercih etti. Davutoğlu teşkilata-milletvekili adaylarına çağrılarda bulundu.
Milletle bağı kesmemelerini, siyasi ahlakı ve tevazuyu öne çıkarmalarını, her türlü ötekileştirmeyi reddetmelerini ve partinin vizyonunu ısrarla anlatmalarını istedi. Başbakan, 1 Kasım’da sandıktan çıkacak sonucu kabul etmek gerektiğini söylerken, “1 Kasım’da zaten tek başına AK Parti’nin iktidarı görünüyor" ifadesini kullandı. Davutoğlu’nun bu ifadesinin 4 anket şirketinin 157 bin kişiyle yaptığıanketlere dayandığı ortaya çıktı.

Beklenen anket ne diyor?

Söz konusu araştırma AK Parti için, 27 Ağustos-13 Eylül 2015 tarihleri arasında, 81 ilde yer alan 85 seçim çevresinde yaşayan seçmenlerle, yüz yüze görüşmelerde anket uygulanması şeklinde gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklem büyüklüğü toplamda 157 bin 907 kişi.

Araştırma verileri il-seçim çevresi bazlı analizler yapılmak amacıyla 4 ayrı araştırma şirketi (ANAR-DENGE-GENAR-POLLMARK) tarafından toplandı. Daha sonra bütün datalar birleştirilerek, Türkiye genelinde sonuç verecek şekilde yeniden analiz edildi.
Araştırma her bir seçim çevresini temsil edecek şekilde tasarlandı. Bu nedenle hem kentsel hem de kırsal alanlarda yapıldı.
Ayrıca yaş (18) ve cinsiyet kotaları da uygulandı. Bölge koşullarının elverdiği ölçüde kadın-erkek sayısı da eşit şekilde dağıtılmaya çalıdı.

AK Parti oylarını yüzde 3,3 artırdı

Milliyet’te yer alan bu detaylı çalışmanın en genel sonuçlarına göre, bugün itibariyle AK Parti’nin oy oranı yüzde 44,2, CHP’nin oy oranı yüzde 25,4, MHP’nin oy oranı yüzde 14, HDP’nin oy oranı ise yüzde 12,5 görünüyor. Diğer kategorisine giren partilerin toplam oy oranı ise yüzde 3,9.

Bu anket sonucu AK Parti’nin 7 Haziran’a göre oylarını yüzde 3,3, CHP’nin ise üzde 0,4 artırdığını, MHP’nin yüzde 2,3, HDP’nin de yüzde 0,6 düşürdüğünü gösteriyor.

Çalışmayı yapan firmalardan ANAR’ın Başkanı İbrahim Uslu, bu verilerin 7 Haziran’daki seçmen eğilimlerine birebir uygulanarak sonuçlara ulaşıldığını belirtti. Uslu, katılım oranı ve kararsızların tercihlerinin ise seçim yaklaştıkça belirginleşeceğinin altını çizdi.
GENAR Başkanı İhsan Aktaş da Ak Parti’nin geleneğinde bu tip geniş çaplı araştırmaları yaptırmanın bulunduğuna işaret ederken, il il çalışma yapıldıktan sonra Türkiye geneli sonuçlarının belirlendiğini, katılımın yüksek olmasını beklediklerini ancak bu konudaki motivasyonun son hafta koşullara göre değişebildiğini söyledi.

276 vekil

Çalışma kapsamında bu oy oranlarına göre partilerin alacakları milletvekili sayıları da hesaplandı. 81 ilin her biri için sayı saptanmış ve Türkiye geneli belirlendi. Bu noktada çıkan sonuç 1 Kasım kampanyasının başarısı ya da başarısızlığının nemini de ortaya koyuyor. Hesaba göre AK Parti bu oy oranıyla tam 276 vekil çıkarabiliyor. 276 tek başına iktidar olmak için gereken sınır sayı. 131 vekili olan CHP’nin vekil sayısı 129’a düşüyor. Tuğrul Türkeş’in istifasıyla vekil sayısı 79’a düşen MHP ise 65 vekilde kalıyor. HDP’nin ise oy oranı düşmesine rağmen kazanacağı vekil sayısı 7 Haziran’daki gibi 80.

 

kaynak:http://www.yenisafak.com/secim-2015-kasim/davutoglunun-masasindaki-4-anket-2307666

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
ŞANLIURFALI DART SPORCULARININ HEDEFİ AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU
ŞANLIURFALI DART SPORCULARININ HEDEFİ AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU
Şanlıurfa’da UMKE ATAK Etkin Rol Alacak.
Şanlıurfa’da UMKE ATAK Etkin Rol Alacak.